Sta. Maria Magdalena surt 06:37 i es pon 21:17 surt 19:08 i es pon 03:21

Notícies

Un Sínode que marcarà el futur de la nostra Església

21 de febrer de 2023Notícies Compartir:

L’Ateneu Universitari Sant Pacià ha organitzat els dies 14 i 15 de febrer el Congrés Internacional L‘Església és tota ella sinodal: vers l‘etapa continental del sínode, en el qual s’ha mostrat l’experiència de sinodalitat de diferents Esglésies del nostre continent, i quins són els elements comuns i específics que han aflorat en alguns dels camins sinodals europeus.

Durant aquests dos dies, Mons. Alexandre Joly, bisbe de Troyes (França), membre del Comitè Central del Sínode a França; Mons. Giorgio Demetrio Gallaro, arquebisbe secretari del Dicasteri per les Esglésies Orientals; Mons. Jean-Pierre Delville, bisbe de Liège (Bèlgica); Mons. Johannes W.M. Hendriks, bisbe de Haarlem-Amsterdam (Països Baixos); Rdo. Valentino Bulgarelli, sots-secretari de la Conferència Episcopal Italiana i Secretari del Camí sinodal a Itàlia; i Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, han fet un balanç de l’experiència sinodal viscuda a les seves respectives diòcesis, dicasteris o conferències episcopals.

Tots ells van constatar com l’experiència viscuda ha estat el primer fruit positiu del Sínode. “Ha estat viscut com un moment il·luminat per l’Esperit Sant i, en aquest sentit, de creixement en la responsabilitat missionera, amb una consciència més forta de pertinença eclesial”, va dir l’arquebisbe Joan Planellas. “Malgrat algunes mentalitats eclesials escèptiques, que han menystingut o aparcat la proposta, perquè implicava una consideració de l’Església institució amb unes fronteres menys definides, s’ha considerat que l’experiència sinodal és a la base del camí present i futur de la nostra Església”, va afegir.

Els participants també van coincidir a dir que estan segurs que l’avenç en sinodalitat que està fent l’Església marcarà “el nostre futur i el de tota l’Església Universal”. I també van constatar que aquesta bona sintonia marcarà el nostre futur i el de les prioritats pastorals de les diverses diòcesis d’arreu.

Pel que fa al seguiment del congrés per part dels mitjans de comunicació, cal destacar l’article “Bisbes d’Europa oberts al canvis en l’Església” i l’entrevista a Jean-Pierre Delville , bisbe de Lieja, ambdós publicats a El Punt Avui per Mireia Rourera; i l’article de Sílvia Oller sobre el contingut del primer dia del congrés “El poco protagonismo de la mujer en la Iglesia, una ‘patología’ a corregir” publicat a La Vanguardia.