Sta. Maria Magdalena surt 06:37 i es pon 21:17 surt 19:08 i es pon 03:21

Notícies

Sant Pacià Books publica 'Enchiridion Theologicum Lullianum'

16 de desembre de 2021Notícies Compartir:

Sant Pacià Books ha publicat, dins la col·lecció “Grans textos cristians”, l’obra Enchiridion Theologicum Lullianum. El llibre, editat pel Dr. Jordi Gayà, està basat en 150 textos (llatins i catalans) que formen el primer compendi del pensament, teològic i filosòfic, del beat Ramon Llull (1232-1216). L’edició d’aquest volum presenta, encarades, la transcripció del text original i la versió corresponent en català normatiu, per tal de, per una banda, facilitar l’accés al text lul·lià, i per l’altra, mantenir les peculiaritats del llenguatge per poder estudiar-ne directament la teologia.

La presentació del volum a l’Ateneu Universitari Sant Pacià ha estat a càrrec del filòsof medievalista Dr. Alexander Fidora (ICREA-UAB). Fidora ha estacat que el Dr. Gayà “ha sabut respectar alhora que completar l’organització peculiar dels continguts teològics en l’obra de Llull”, i ha afegit: “ha sigut capaç de sintetitzar la presentació dels temes teològics en Llull sense sacrificar la polifonia de les diverses formes literàries que el mestre Llull adopta i que tant caracteritzen el seu estil de teologia”. També ha destacat que l’Enchiridion “fa palès el complex entramat epistemològic en el qual s’inscriu la teologia de Llull”.

La singularitat de la teologia de Ramon Llull

Jordi Gayà i Estelrich, editor de l’obra, és doctor en teologia per la Universitat de Friburg de Brisgòvia, seu del «Raimundus-Lullus-Institut», i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya (AUSP). La tasca que ha dut a terme en aquest llibre no ha estat fàcil, ja que, segons Armand Puig, rector de l’AUSP, “requeria un coneixement global de la teologia de Llull.” L’edició ha comptat també amb la participació destacable de la Dra. Núria Gómez Llauger, que ha tingut cura de les aportacions i correccions de l’edició catalana normalitzada.

Després d’un anàlisi exhaustiva de l’obra de, el Dr. Jordi Gayà afirma que és difícil entroncar la teologia de Ramon Llull amb la teologia del seu temps. Aquesta singularitat, diu, és a causa de diversos factors, “com ara l’originalitat del seu mètode artístic, el desconeixement que tenim del seu procés formatiu, la preeminència del seu objectiu de disputa amb altres religions o l’escassetat de referències en els seus escrits, entre d’altres.”

 

L’Enchiridion, una entrada directa al pensament de Ramon Llull

Ramon Llull va escriure 280 obres, de llargada desigual, que fan un total de 20.000 pàgines impreses en una edició estàndard actual. Davant la impossibilitat de llegir-ho tot, el rector de l’Ateneu, Dr. Armand Puig, diu que qui llegeixi l’Enchiridion Theologicum Lullianum “haurà entrat en el pensament del grandíssim Doctor Il·luminat”. Puig també recorda que Llull ha estat “el primer dels pensadors medievals que ha escrit obres teològiques en una llengua no llatina, va emprar indistintament el llatí, el català i l’àrab.” Per últim, el rector de l’Ateneu ha apuntat que la teologia de Llull “ha d’estimular la reflexió teològica actual en el context d’una Església que se sent impulsada al diàleg i a la missió.”

L’Enchiridion Theologicum Lullianum es pot comprar al web de Sant Pacià Books.