St. Amelià surt 06:16 i es pon 21:27 surt 11:06 i es pon 23:56

Notícies

L’Ateneu acull la presentació del llibre “Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense. Amb fidelitat i amb llibertat”

26 de febrer de 2020Notícies Compartir:

El llibre “Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense. Amb fidelitat i amb llibertat” s’ha presentat a l’Ateneu Universitari Sant Pacià amb la col·laboració de l’Editorial Claret. La presentació ha estat a càrrec dels autors, Montserrat Coll i Aureli Ortin, acompanyats pel representant de l’Editorial Claret, Màxim Muñoz, el degà de la Facultat de Teologia, Joan Torra, el bisbe auxiliar de Barcelona Sergi Gordo i el Cardenal Arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

Els autors, Mn. Aureli Ortín i Dra. Montserrat Coll, han explicat la metodologia de treball a l’hora d’elaborar el llibre, amb qüestionaris als participants d’aquest concili. A grans trets, volien descobrir com van viure aquell esdeveniment, què falta per a la seva recepció completa i què suggereixen per al futur de l'Església a Catalunya. A més, els coeditors del llibre han posat en context la celebració del Concili: “feia més de dos-cents anys que els bisbes de les diòcesis catalanes no s’havien reunit per celebrar un concili”, ha dit. Així, han explicat que els bisbes van consultar a més de seixanta-mil fidels les temàtiques de les quals s’havia de parlar, unes temàtiques que es van agrupar en quatre blocs i que van ser representades per dues-centes persones.

El degà de la Facultat de Teologia, Dr. Joan Torra, havia participat en el concili de fa 25 anys, i ha dit que llegir el llibre li ha anat bé per fer memòria i recuperar vivències. Emmarcat ja en un context més general, ha dit que el concili Provincial Tarraconense el continua sorprenent “per coses que són úniques, com el sol fet de celebrar-lo. No se’n fan tants, de concilis, i aquí no se n’havia fet cap, i ens vam llançar a fer-ho!”.

El representant de l’Editorial Claret, Dr. Màxim Muñoz, ha dit que l’experiència del concili va deixar petja en tothom que hi va participar, més enllà dels textos, “per la comunió d’una Església que peregrina a Catalunya amb uns interessos comuns”. “El llibre que presentem”, ha dit, “ve a convertir en text aquesta experiència dels participants”.

Un concili amb història
El bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, ha recordat que el Concili de 1995 és fruit d’un procés gestat a finals del 70 i principis dels 80 en què cada vegada agafava més força el treball conjunt de les diòcesis, “enfortits per la conferència episcopal Tarraconense, que va desencadenar la celebració del Concili”, ha dit. També ha agraït la col·laboració i el paper que el Cardenal Sistach havia tingut en aquell moment.

El Cardenal emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha destacat un altre aspecte de la realització d’aquest concili: es va celebrar amb el nou codi posterior al Concili Vaticà II. Si bé això era inèdit, celebrar un concili provincial era alhora “molt tradicional”, ja que “se n’havien celebrat 160 en 1600 anys d’història”, ha afirmat. "Potser és la província eclesiàstica on s’hi ha celebrat més concilis”, ha dit.

El llibre “Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense. Amb fidelitat i amb llibertat” ha estat publicat per l’Editorial Claret en col·laboració amb el Concili Provincial Tarraconense i es pot adquirir en aquest enllaç.

Recupera el vídeo de la presentació de l’acte.