St. Ciril surt 07:38 i es pon 20:14 surt 20:36 i es pon 06:54

Notícies

Comunicat del Dr. Armand Puig, rector de l'Ateneu Unversitari Sant Pacià

18 de març de 2020Notícies Compartir:

Benvolguts professors, alumnes i personal no docent de l'Ateneu Universitari Sant Pacià:

Us escric amb sentiments de proximitat espiritual i alhora de llunyania física. Estem lluny i som a prop. La pandèmia ens ha fet tornar ràpidament a casa i ens ha confinat, al costat de tots els altres ciutadans, a les llars, parròquies i comunitats. De sobte, hem descobert com ens necessitem, com necessitem aquell toc de timbre de les 9 i 10 del mati, aquell compartir una classe de primera hora en què costa estar atents, aquella sortida al claustre espaiós del Seminari de Barcelona, aquella mirada cap a l'alterós xiprer i cap al cel blau, com necessitem l'amistat entre tots i sobretot l'amistat amb Jesús, revifada per la visita al Santíssim. El claustre, la biblioteca, les secretaries, els departaments, els despatxos, les aules, la bonica Aula Magna, l'esplèndida capella, tot ha quedat en silenci. Qui ens ho havia de dir fa tan sols una setmana que avui, dia 18 de març, vigília de sant Josep, dia de les Facultats, en què havíem de celebrar els 25 anys del Concili Provincial Tarraconense del 1995 amb una solemne sessió acadèmica convocats pels nostres pastors. Tot ha quedat fos, com si el temps s'hagués deturat i ara visquéssim una situació irreal.

Tanmateix, el coronavirus és del tot real. Hi ha gent que mor i hi ha gent que té por, hi ha gent que se sent molt sola i no sap com se'n sortirà i hi ha famílies amb greus problemes econòmics i petits empresaris que no saben com fer-s'ho, hi ha ancians sense recursos ni autonomia i persones sense sostre que necessiten una casa. Hi ha infants que no entenen què passa i joves que no saben com han d'actuar davant una emergència tan greu. Vivim i viurem un temps de prova, en el qual redescobrirem la Quaresma, els quaranta dies de desert que Jesús va acceptar abans d'iniciar la seva missió d'anunci del Regne. Viurem un temps de solidaritat en qual redescobrirem l'altre i les seves necessitats i caldrà tornar a entendre que no ens podem salvar sols. Viurem un temps d'entrada en nosaltres mateixos, com el fill pròdig que es va trobar immers en la feblesa i es va dir que havia de tornar a casa del seu pare, el Pare, que l'acollí amb una abraçada. Viurem un temps de pregària, en el qual la presència de Déu se'ns farà més concreta, més urgent, més directa, pobres com som, mendicants d'amor, desitjosos d'esperança, mentre caminem cap a Pasqua.

En aquest temps especial, viurem una proximitat diferent amb tots els qui formem l'Ateneu, una llunyania pròxima que podrà ser diversa gràcies a les tecnologies de la comunicació que faran possible que ens retrobem mitjançant el format telemàtic, en les

múltiples modalitats que ja ens han estat explicades. Això ens permetrà de continuar el curs de manera responsable i fructuosa. Volem que la vida acadèmica de l'Ateneu continuï viva i vivaç, que el curs no es perdi, que professors i alumnes estiguin en contacte perquè, tots plegats, no afluixin en el seu compromís docent i discent: el compromís d'ensenyar i d’aprendre. També les altres persones que amb tanta dedicació donen suport a l'activitat acadèmica (secretaries, biblioteca, publicacions, comunicació) faran tot el que puguin per mantenir el ritme i superar el repte que ens planteja aquesta situació extraordinària.

Aquest temps que comença serà allò que tots nosaltres vulguem que sigui, mitjançant un treball seriós, ordenat, constant i compartit, i mitjançant les ajudes que ens puguem fer els uns als altres. Me'n refereixo a dues en particular. D'una banda, preguem els uns als altres perquè no defallim, perquè superem la prova que ens és proposada, amb una actitud de confiança en Déu Nostre Senyor, intercedint pels vius i encomanant-li els qui ens deixin. D'altra banda, trobem moments de gratuïtat en què una trucada, un mail, un WhatsApp, una acció puntual a favor d'algú pot fer-nos viure la saviesa d’aquesta frase de Jesús que tots coneixem: "Fa més deliç donar que rebre" (Ac 20,35).

Una salutació cordialíssima en el Senyor i una bona feina!

 

Armand Puig i Tàrrech,

rector de l’Ateneu U. Sant Pacià

 

Barcelona, 18 de març de 2020